Vliv plánovaného zařízení KIC Odpady (ZEVO) v Karviné na postoje obyvatel a síla vlivu NIMBY efektu - Ryba, Jakub; Slavík, Jan, 1978-; Osersová, Marta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Ačkoliv existuje obecně mezi veřejností velká míra podpory projektů souvisejících s využíváním obnovitelných zdrojů, tak realizace konkrétních projektů se většinou setkává s negativními ohlasy lokálních obyvatel. Jejich negativní postoj je často označen za projev NIMBY ("not in my backyard") efektu bez zkoumání konkrétních příčin. V teoretické časti této diplomové práce je proto definován NIMBY ("not in my backyard") efekt, různé přístupy k jeho výkladu v odborné literatuře, a následně působení kompenzací na změnu postoje obyvatel. V praktické části tato diplomové práce analyzuje postoje obyvatel, existenci a sílu NIMBY efektu, a vliv kompenzací na změnu postoje obyvatel v případě plánovaného zařízení na energetické využití komunálního odpadu (ZEVO) v Karviné (KIC Odpady). Výsledky výzkumného šetření částečně dokazují, že se NIMBY efekt sice projevuje, ale zároveň není hlavní příčinou negativního postoje obyvatelstva. Dále bylo zjištěno, že nabídnuté kompenzace nemají nikterak radikální vliv na změnu postoje obyvatel.
Vedoucí práce: Jan Slavík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses