Analýza plodnosti v České republice ve vybraných obdobích v souvislosti s politickým a společenským vývojem - Slámová, Lucie; Miskolczi, Martina; Šimková, Martina, 1987-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Cílem této práce je analyzovat vývoj plodnosti v České republice ve vybraných časových obdobích. Je zde zodpovězena otázka, zda mají významné politické a společenské změny vliv na reprodukční chování obyvatel či nikoliv. Teoretická část, popisuje historický vývoj, politické a společenské změny, které se udály od roku 1940 do roku 2012. Také jsou zde popsány teorie rodinné politiky a státní podpory rodin s dětmi. Pomocí dat z Českého statistického úřadu je připravena analýza, kde jsou graficky znázorněny demografické ukazatele především plodnost, průměrný věk rodiček a prvorodiček, a také čistá míra reprodukce. Zjištěná data jsou následně konfrontována s historickým kontextem. Z práce vyplývá, že významné společenské a politické změny mají vliv na plodnost. Tento vliv je ovšem pouze dočasný. V pozorovaném období nedošlo k tak výraznému impulsu, který by chování mladých rodin ovlivnil trvale.
Vedoucí práce: Martina Miskolczi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses