Demografické charakteristiky nezaměstnaných v ČR se zaměřením na absolventy a rekvalifikační programy - Kotrbatá, Alena (2014)
Cílem práce je analyzovat postavení absolventů na pracovním trhu v letech 2002--2013 (resp. podle dostupnosti dat 2005--2012) a zhodnotit efektivitu využití nástrojů a opatření na snížení počtu nezaměstnaných absolventů. Pro analýzu byla použita data z Ministerstva práce a sociálních věcí a z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Vývoj počtu nezaměstnaných absolventů v letech byl vyjádřen pomocí jejich podílu jednak na všech nezaměstnaných a dále na všech absolventech, kteří úspěšně ukončili studium. Samotné výpočty doprovází i zkoumání faktorů, které ovlivňují počet nezaměstnaných absolventů, jako jsou: celková míra nezaměstnanosti, demografická situace, změna legislativy apod. Absolventi patří mezi ohrožené skupiny na trhu práce, kterým je věnována zvýšená péče. Rekvalifikace představují pouze jeden z nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti, které jsou na ně zacíleny. Podle výpočtu vykazují rekvalifikovaní absolventi v porovnání s jinými skupinami na pracovním trhu vysokou šanci na umístění do zaměstnání do 1 roku.