Porodnost a plodnost v evropských zemích - Sudová, Petra; Langhamrová, Jitka, 1958-; Antovová, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou porodnosti a plodnosti v evropských zemích. Cílem této bakalářské práce je na základě dostupných údajů porovnat a vyhodnotit změny týkající se porodnosti a plodnosti v evropských zemích, ke kterým došlo v časovém období 1990 až 2012. Práce je rozdělena na teoretickou a analytickou část. První kapitola v teoretické části popisuje základní metody výpočtu charakteristik pro analýzu úrovně porodnosti, plodnosti a potratovosti. V druhé kapitole je věnován prostor historickému vývoji první a druhé demografické revoluce, jelikož oba demografické přechody měly zásadní vliv na změnu reprodukčního chování, a s tím spojený pokles úmrtnosti, a následně i úhrnné plodnosti. Pro účel analýzy vybraných ukazatelů byly zvolené evropské státy rozděleny do šesti regionů - západní, severní, střední, východní, jižní a jihovýchodní Evropa. Pro každý region zvlášť byly vytvořeny grafy popisující vývoj ukazatelů charakterizujících plodnost, potratovost či kojeneckou úmrtnost, čemuž jsou věnovány poslední dvě kapitoly této práce. Veškerá potřebná data pro výpočty a vytvoření grafů v analytické části byla převzata z elektronické databáze EUROSTATU a z webových stránek The World Bank
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses