Srovnání kojenecké úmrtnosti v zemích EU - Prokešová, Monika (2014)
Tato bakalářská práce pojednává o vývoji kvocientu kojenecké, novorozenecké a časné novorozenecké úmrtnosti v jednotlivých členských státech Evropské unie v období 1960 -- 2012. V teoretické části jsou nejprve vymezeny základní ukazatele kojenecké úmrtnosti a změny definice týkající se živě a mrtvě narozeného dítěte, které měly vliv na vývoj úmrtnosti do 1 roku zejména v České republice. V analytické části této práce bude detailněji zkoumán kvocient kojenecké úmrtnosti a to s ohledem na jednotlivá pohlaví. Primárním zdrojem dat bude databáze Eurostatu. Kvocient kojenecké úmrtnosti v jednotlivých evropských zemích bude porovnáván se standardem EU. Podrobněji bude analyzována Česká republika, kde bude věnována pozornost mimo jiné i úmrtnosti novorozenců podle porodní hmotnosti.