Trh práce, ekonomická aktivita a neaktivita v ČR z pohledu genderu - Brotánková, Petra (2014)
Cílem bakalářské práce je analýza trhu práce v České republice v období 1993 -- 2012 z pohledu genderu a nastínění možných řešení pro sladění rodinného a pracovního života. Práce se skládá ze dvou hlavních částí. Teoretická část se zaměřuje na definici základních pojmů spojených s trhem práce a problematikou genderu, jako je sladění rodinného a pracovního života nebo diskriminace. Analytická část je postavena převážně na datech z Českého statistického úřadu a dělí se do několika kapitol. Základem je ekonomická neaktivita a aktivita, a ta je dále rozdělena na zaměstnanost a nezaměstnanost. Nejen tyto ukazatele jsou vyjádřeny pomocí časových řad znázorňujících vývoj za posledních dvacet let.