Účetní, daňové a právní souvislosti svěřenského fondu - Hessová, Barbora (2014)
Tato práce pojednává o svěřenských fondech upravených v novém občanském zákoníku, který nabyl účinnosti 1. 1. 2014. Nejprve je v práci popsána historie a vývoj různých forem svěřenství od antických dob až po současnou podobu nazývanou trust. Další kapitola detailně popisuje konstrukci svěřenských fondů, zejména osobu zakladatele, obmyšleného, správce a také vznik a zánik fondu. Následně jsou v textu zmíněny některé možnosti využití svěřenských fondů. Čtvrtá kapitola se zabývá zdaněním fondů a poslední část je věnována stručnému popisu účetních případů.