Černá Hora a Makedonie cesta ke vstupu do EU - Šáchová, Barbora (2014)
Práce se zabývá srovnáním připravenosti a stupně integrace Černé Hory a Bývalé jugoslávské republiky Makedonie na členství v Evropské unii. Ačkoliv je primárním cílem práce komparace dvou zvolených států, rozhodla jsem se věnovat část práce i popis procesu rozšiřování. Předpoklady jsou ověřovány především pomocí výsledků transformace a hodnocení Kodaňských kritérií Evropskou komisí. Práce je rozdělena do třech hlavních kapitol. První kapitola je věnována historickým souvislostem a regionální integraci v dohodě CEFTA. Druhá kapitola se zabývá politickými problémy obou zemí, které se tak staly bariérami vstupu do EU. A v závěru práce je popsán a zhodnocen přístupový proces.