CHAID - technika konstrukce rozhodovacích stromů - Freyvald, Michal (2014)
Analýza CHAID (Chi-squared Automated Interaction Detection) je technika konstrukce rozhodovacích stromů, která je určena zejména pro kategoriální data, a je založena na Pearsonově chí-kvadrát statistickém testu o nezávislosti v kontingenční tabulce. V bakalářské práci jsou shrnuty důležité vlastnosti rozhodovacích stromů, dále je popsána struktura analýzy CHAID, jednotlivé fáze při konstrukci analýzy, výhody, nevýhody a doporučená nastavení pro kvalitní vypovídající schopnost analýzy. Na ukázkovém příkladu ze zákaznického segmentu sledujeme využití CHAID v praxi a za pomocí řešení v softwaru IBM SPSS PASW Statistics v18.0 dokazujeme užitečnost aplikace analýzy CHAID pro cílový marketing.