Zdravá dĺžka života - Bobeková, Simona (2014)
Bakalárska práca je zameraná na objasnenie pojmu zdravá dĺžka života a na analýzu tohto ukazovateľa. Zo začiatku sa práca sústredí na objasnenie termínov potrebných k pochopeniu významu zdravej dĺžky života a metódy výpočtu tohto ukazovateľa. Následne je venovaná pozornosť vývoju zdravej dĺžky života v Českej republike a vybraných krajinách Európy z pohľadu časovej rady. Cieľom práce bolo tiež porovnať zdravú dĺžku života so strednou dĺžkou života a porovnať aj ukazovatele medzi pohlaviami navzájom. Prostredníctvom konštruovania grafov a tabuliek vyšli závery, že zdravá i stredná dĺžka života sa predlžujú, ženy v Českej republike majú obidve dve dĺžky života dlhšie, ale v zdravej dĺžke života sú rozdiely medzi mužmi a ženami minimálne.