Vliv sociální politiky státu na porodnost - Filikarová, Zuzana (2014)
Cílem mé práce je poskytnout obraz o vývoji porodnosti v evropských zemích -- v České republice, ve Francii a ve Švédsku za období 20 let (r.1990 až 2010). Práce obsahuje jednotlivé charakteristiky sociální politiky státu dané populace, historii vývoje porodnosti v těchto zemích a demografickou projekci do budoucna. Práce je snahou o nastínění možného zlepšení sociální politiky se zaměřením na rodinnou politiku, aby v budoucnu nedocházelo k úbytku obyvatel v České republice. Je zde tak uveden vývoj rodinných politik zemí, kde se porodnost pohybuje na žádané úrovni a od kterých by se Česká republika mohla inspirovat, aby této úrovně také dosáhla. Závěrem práce jsou přímá doporučení, jak by se mohla rodinná politika vyvíjet do budoucna.