Vývoj a význam imigrace do ČR - Vlk, Tomáš; Šimková, Martina, 1987-; Nývlt, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Cílem této práce je popsat přínos migrace pro Českou republiku. Imigrace představuje jedinou možnost k zachování úrovně počtu obyvatel a ekonomické aktivity ve většině vyspělých zemí, ve kterých dochází v současnosti k přirozenému úbytku obyvatel. Právě proto má tato práce za úkol sledovat, jaké migrační toky byly v historii České republiky nejvíce využívány, jaká je jejich současná úroveň, jaké národnosti jsou nejvíce zastoupeny, jejich věkovou strukturu a ekonomickou aktivitu, jaké jsou hlavní důvody migrace, zda imigranti přebírají naše reprodukční návyky, či si zachovávají své původní. Dále rozebírá migrační politiku České republiky a zaměřuje se na pozitiva a negativa související s přílivem nových obyvatel. Důležitou část práce tvoří analýza vlivu migrace na trh práce. Ověřuje, zda migrace může udržet, případně zvrátit stav, kdy ubývá produktivní generace a zvyšuje se index hospodářské závislosti. Poté se práce věnuje mezinárodnímu srovnání. Porovnává, jaké úrovně migrace dosahují sousední státy. Závěr práce se zaměřuje na určení možného vývoje trendu migrace na území České republiky.
Vedoucí práce: Martina Šimková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses