Problematika měření návštěvnosti webových stránek - Zaškolný, Jan (2014)
Práce se nejprve zabývá webovou analytikou s cílem vymezit její užití a vysvětlit způsob, jakým měření návštěvnosti funguje. Poté dílo přináší informace o vybraných softwarových řešeních a službách pro webovou analytiku za účelem srovnání jejich funkcionality a vyhodnocení silných a slabých stránek jednotlivých produktů. Další část má podobu menší případové studie, zaměřuje se na skutečně naměřené výsledky a zkoumá hodnoty naměřené na ukázkových webových stránkách. Práce staví zejména na dvou metodách -- shromažďování dostupných informací a zejména implementování vybraných řešení do praxe. Zkoumání ukázalo, že v naměřených datech jsou jen drobné rozdíly. Naproti tomu, co se týče funkcionality a množství poskytovaných reportů jednotlivými nástroji, jsou rozdíly značné. Sledovaná řešení by se dala rozdělit do dvou skupin. První, do které patří Google Analytics, Piwik, Awstats, Open Web Analytics a Clicky, může být velmi nápomocná z hlediska její schopnosti poskytovat přehledným a organizovaným způsobem cenná data. Naproti tomu zbývající tři řešení se ukázala jako horší a nehodná doporučení.