Special purpose entities - Netolická, Klára (2014)
Tématem diplomové práce jsou Special purpose entities, jež jsou zakládány za jasně specifikovanými účely. Práce zprvu pojednává o základních charakteristikách SPEs, z nichž je stěžejní ochrana před bankrotem, o způsobech užití SPEs a rovněž o aspektech, jež motivují původce k založení těchto entit a jež motivují investory ke koupi cenných papírů, které tyto entity emitují. Dále práce nabízí přehled základních struktur, v nichž SPEs figurují, přičemž je věnován prostor jak strukturám užívajícím sekuritizaci aktiv, tak strukturám užívajícím sekuritizaci pasiv. Následující kapitola je věnována užití SPEs již neexistující společností Enron a související problematice zachycení konsolidace a SPEs v účetních standardech US GAAP a rovněž IFRS. Práce je završena případovou studií, která propojí některé dříve diskutované aspekty, a to motivaci pro užití SPEs (konkrétně regulatorní arbitráž) a vliv účetních standardů na motivaci pro užití SPEs.