Projevy body image ve spotřebním chování specifické ženské subkultury - Bartošová, Veronika (2014)
Tématem této diplomové práce jsou "Projevy body image ve spotřebním chování specifické ženské subkultury", kterou máme na mysli lesbickou komunitu. Cílem práce je souhrnně postihnout projevy tělesného sebepojetí homosexuálních žen v kontextu jejich specifické komunity, a to zejména v oblastech vnímání vlastního těla, péče o zevnějšek a adorace určitého ideálního prototypu ženského vzhledu. Práce je rozdělena do pěti hlavních oddílů. První část práce se zabývá přiblížením teoretických východisek, počínaje základními pojmy z oblasti body image, přes nástin historického vývoje dobových ideálů ženské krásy, až po osvětlení charakteristických rysů lesbické subkultury, a to nejen z hlediska body image. Pozornost byla též věnována mediálnímu vlivu na percepci vlastního těla a mediálnímu obrazu lesbiček. Druhá část nastiňuje použitou metodu sběru primárních dat (CAWI) a přináší přehled hypotetických tvrzení, jež byla převážně konstruována s dílem porovnat tělesné sebepojetí lesbických a heterosexuálních žen. Třetí, analytická část se soustřeďuje na vyhodnocení shromážděných dat s cílem ověřit pravdivost hypotéz, či případně zdůvodnit, v čem tkví pravděpodobná příčina toho, že se některé původní předpoklady empiricky neprokázaly. Na základě výsledků šetření jsou ve čtvrté části formulována marketingová doporučení. Závěr poukazuje na nejzajímavější body celé práce a navrhuje jejich potenciál pro využití ve firemní praxi.