Problematika zdravotní a sociální péče o stárnoucí populaci ČR - Kratochvílová, Eva (2014)
Česká republika se v posledních letech jako jeden z vyspělých států potýká s probíhajícím trendem demografického stárnutí populace. Přibývající podíl starých a zejména velmi starých osob v populaci klade značné nároky na systémy zdravotní a sociální péče, především v oblasti finanční udržitelnosti těchto systémů. Proto je cílem této práce odhadnout budoucí možný vývoj jejich finanční situace. Demonstrováním probíhajících změn v populační struktuře České republiky je prokázána míra závažnosti šednutí populace, vzhledem k současnému charakteru systémů zdravotní a sociální péče. Odhadovaná finanční nerovnováha pomocí vlastního zjednodušeného modelu podněcuje k vytvoření návrhů pro řešení různých faktorů působící na příjmovou a výdajovou stranu systémů. Tato řešení jsou blíže rozebrána v poslední kapitole práce.