Porovnání databází firem pro účely ocenění podniku - Kremová, Alice; Maříková, Pavla, 1965-; Blecha, Adam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Tématem diplomové práce je porovnání a analyzování pěti databází firem z hlediska vhodnosti pro proces ocenění podniku. Hlavním důvodem, proč jsou použity právě databáze Albertina, Amadeus, Magnus, Market Line a Capital IQ, je jejich přístupnost v rámci studia oboru Financí a oceňování podniku na VŠE v Praze. Práce je strukturována s ohledem na doporučený postup ocenění podle Maříka (2011). První část se týká sběru dat a je zaměřena především na obecné datové možnosti jednotlivých databází. Další částí je finanční analýza s podrobným popsáním a porovnáním poměrových ukazatelů následovaná možnostmi databází na poli strategické analýzy. Po strategické analýze následuje představení možnosti vypočtení korigovaného provozního výsledku hospodaření a provozně nutného investovaného kapitálu. Poslední dvě stěžejní kapitoly se zabývají databázemi, která obsahují data z kapitálových trhů a mohou tak nabídnout základnu pro výpočet kalkulované úrokové míry a samotného ocenění založeného na analýze trhu. V závěru jsou shrnuty hlavní přednosti databází podle vhodnosti pro ocenění.
Vedoucí práce: Pavla Maříková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses