Drogy jako bezpečnostní problém a politická řešení v zemích Latinské Ameriky - Krausová, Irena; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Paulenková, Kristína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Diplomová práce se zabývá drogovou problematikou v zemích latinskoamerického regionu, přičemž se převážně zaměřuje na tři největší světové pěstitele koky a zároveň producenty kokainu - Kolumbii, Peru a Bolívii. Cílem práce je srovnání odlišných přístupů jednotlivých zemí k řešení problému. Na celou problematiku je nahlíženo z pohledu bezpečnostních studií, využit je přístup kodaňské školy. Tento koncept je vhodný především z toho důvodu, že se nesoustředí pouze na vojenskou a politickou bezpečnost, ale zahrnuje také další sektory bezpečnosti - společenský, ekonomický a environmentální sektor. Právě andský region je příkladem oblasti, v níž se bezpečnostní hrozby vyskytují nejen v tradičních sektorech bezpečnosti, ale ve velké míře i v těch netradičních. Analyzované jihoamerické země se musí vyrovnávat s minulostí spojenou s autoritářskými režimy; situaci komplikuje také přítomnost nejrůznějších povstaleckých a paramilitárních skupin, které se spolu s drogovými kartely podílejí na obchodování s drogami a získávají tak prostředky k financování svých aktivit. Aktivně se do latinskoamerického boje proti drogám zapojují také Spojené státy americké, jejichž bezpečnost ohrožují násilné střety mexické drogové války, odehrávající se v bezprostřední blízkosti mexicko-americké hranice; USA zároveň představují největší světový drogový trh.
Vedoucí práce: Jan Němec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses