Proměny peronistického populismu v Argentině - Jirsová, Tereza (2014)
Peronismus je jedním z nejpoužívanějších termínů v souvislosti s argentinskou politikou, historií a kulturou během posledního více než půl století. Tento termín však není přesně definován a jsou jím označovány zcela odlišné politické strategie argentinských prezidentů. Proč je tento pojem tak těžké definovat? Co skutečně znamená pro argentinské prezidenty hlásit se k peronismu? Práce vychází z hypotézy, že peronismus je především označením populistických politických projektů. Proto je v první kapitole nejdříve vymezen pojem populismus, druhá kapitola se věnuje specifikám populismu v Latinské Americe a třetí kapitola analyzuje jednotlivé mandáty peronistických prezidentů. Závěry potvrzují platnost výše uvedené hypotézy.