Vysokorychlostní a rychlá železniční přeprava osob v Evropě se zaměřením na středoevropský region - Bartoňová, Lucie (2014)
Diplomová práce se zaměřuje na vývoj vysokorychlostní a rychlé osobní železniční dopravy v Evropě a studii možné geografické expanze těchto tratí a jejich proveditelnosti. Teoretická část se zabývá vývojem vysokorychlostní železniční dopravy v Evropě- zejména ve Francii, Itálii, Německu a na Pyrenejském poloostrově. V praktické části jsou analyzovány současné možnosti prostorové expanze vysokorychlostních tratí (VRT) s ohledem na mezinárodní trasy. V závěru je autorkou zpracován návrh vysokorychlostní železniční sítě pro region Střední Evropa.