Ekonomická krize novorozenců - Matějček, Štěpán; Janíčko, Martin, 1983-; Koubek, Ivo, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Práce zkoumá determinanty rozhodování o početí dítěte. Odhad modelu fixních efektů panelových dat ze 14 krajů České republiky ukazuje pro-cyklický vývoj počtu narozených dětí. Podle modelu lidé v hospodářské recesi poptávají méně dětí, protože jejich rozhodování je ovlivněno nejistotou vyplývající z nestability na trhu práce. Výsledky jsou v souladu se soudobou vědeckou literaturou, která od 80. let 20. století nachází právě pro-cyklický vývoj fertility. Model využívá jako vysvětlovanou proměnnou modifikovanou míru porodnosti, která umožňuje zkoumat dopady změny nezaměstnanosti a dalších kontrolních proměnných na rozhodování o početí dítěte. Empirické výsledky ukazují, že ekonomická nejistota v podobě nezaměstnanosti má signifikantní negativní dopad na porodnost. Kromě hlavního zjištění přináší práce další zajímavé dílčí výsledky, jako jsou dopady změn ekonomických a demografických proměnných na modifikovanou porodnost rozdělenou podle pohlaví narozeného dítěte, stavu matky či vzdělání matky a otce.
Vedoucí práce: Martin Janíčko
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses