Hodnocení efektivnosti poskytování sociálních služeb - Tůmová, Daniela (2013)
Cílem této diplomové práce je popsat vhodné metody pro posouzení efektivnosti sociálních služeb. Na příkladu organizace Cesta domů o. s. posoudit efektivnost jí poskytovaných sociálních služeb. Pro posouzení efektivnosti je použita vícekriteriální metodika, která byla vypracována Jihomoravským krajem pro hodnocení registrovaných sociálních služeb. Nejprve je vysvětleno, co to jsou sociální služby, jejich historie a jak se sociální služby člení. Dále zdroje jejich financování. Následně jsou popsány metody vhodné pro posouzení efektivnosti sociálních služeb. Analytická část se věnuje občanskému sdružení Cesta domů. Nejprve je popsána samotná organizace a sociální služby, které poskytuje. Konkrétně se jedná o odborné sociální poradenství a odlehčovací služby. Následně je provedena analýza efektivnosti sociálních služeb, které jsou organizací poskytovány. V závěru jsou shrnuty výsledky provedené analýzy.