IFRS 4 pojistné smlouvy II. fáze - současný stav a předpokládaný vývoj - Ochman, Daniel; Bokšová, Jiřina, 1960-; Kolář, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Diplomová práce se zabývá druhou fází standardu IFRS - vykazování pojistných smluv. Cílem standardu je, aby všechny entity vykazovaly pojistné smlouvy stejně a aby jejich výkazy byly porovnatelné. Proto IASB zavádí pro oceňování pojistných smluv model stavebních bloků, kdy je pojistná smlouva oceněna na základě současné hodnoty očekávaných peněžních toků, rizikové přirážky a provozní marže. Model stavebních bloků je z velké části postaven na odhadech, které entita musí při oceňování pojistných smluv použít. Standard proto požaduje zveřejnění obsáhlých doplňujících informací v příloze k účetní závěrce. Model stavebních bloků je určen hlavně pro smlouvy životního pojištění, pro smlouvy uzavřené na méně než rok (obvykle neživotní pojištění) umožňuje standard použít zjednodušený model pro oceňování pojistných smluv, který je podobný, jako současný způsob vykazování. Výnosy z pojistných smluv jsou uznávány podle poskytnutého protiplnění (tento princip je v souladu s připravovaným standardem "Výnosy ze smluv se zákazníky").
Vedoucí práce: Jiřina Bokšová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses