Analýza vývoje daně z přidané hodnoty v EU - Holešovská, Pavla; Kubátová, Květa, 1952-; Kostohryz, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem daně z přidané hodnoty (DPH) v Evropské unii a to ze dvou úhlů pohledu - z pohledu vývoje legislativy a z pohledu vývoje skutečných hodnot. Mým cílem bylo zjistit, zda se od roku 1995 do roku 2010 daňové systémy v jednotlivých členských státech EU v důsledku harmonizace skutečně sblížily. V první části práce se snažím vysvětlit hlavní podstatu DPH a její fungování. V následující kapitole se zaměřuji na vývoj legislativy upravující oblast DPH na úrovni EU od roku 1995 do roku 2013. Zásadní pro splnění cíle práce, který jsem si stanovila, je i vývoj skutečných hodnot (tedy vývoj sazby snížené a základní, vývoj implicitní daňové sazby na spotřebu a poměru daně z přidané hodnoty na HDP), tomu je věnována kapitola třetí. V poslední části práce již pomocí statistického programu Statgraphics zjišťuji, zda u výše zmíněných veličin dochází k statisticky významnému sblížení nebo se situace za analyzované období nezměnila.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses