Analýza systému zdravotnictví USA - Kožušková, Kateřina; Loužek, Marek, 1975-; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Diplomová práce se zabývá aspekty financování amerického zdravotnictví. Hlavním důvodem je nesrovnatelně vyšší finanční náročnost a méně příznivé výstupy tohoto systému oproti jiným vyspělým zemím. Jedná se o téma nadmíru aktuální s ohledem na nedávné poměrně významné změny v americkém zdravotnictví a nekončící diskuzi o nutnosti systém dále reformovat, tak aby byl finančně udržitelný. Úvodní část práce se zabývá modely zdravotnických systémů, dále představuje pojetí a strukturu zdravotnictví ve Spojených státech a v neposlední řadě poskytuje informace o aktuální reformě zdravotnictví. Cílem práce je analýza hlavních faktorů způsobujících nadměrný růst nákladů tohoto systému. Technologický pokrok, konsolidace trhů a neefektivní nastavení proplácení zdravotní péče jsou zde identifikovány jako nejvýznamnější činitelé způsobující vysoké náklady v americkém zdravotnictví.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses