Dual-self theory a její implikace pro ekonomickou teorii - Mrňávek, Vít; Špecián, Petr; Kovanda, Lukáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Standardní ekonomická teorie mezičasové volby nedokáže plně zachytit celou hloubku tak komplikovaného jevu, jakým je prokrastinace. Analytickým srovnáním teoretických přístupů diskontování užitku v čase a teorie dvojího já k prokrastinaci tato práce zkoumala věrohodnost vysvětlení jejích hlavních aspektů: užitek z činnosti, načasování odměn a úsilí, odhad budoucích preferencí a seberegulace. Z analýzy vyplývá, že klasické ekonomické paradigma o chování člověka nedokáže zahrnout do svých teoretických mantinelů poslední dva aspekty, aniž by neopustilo předpoklad homo economicus. Teorie dvojího já na druhé straně má podstatně širší aparát pro vysvětlení všech faktorů ovlivňujících prokrastinace. Práce představuje základy teorie dvojího já a navrhuje, aby pro řešení prokrastinace byly přijaty některé poznatky z této teorie vyplývající.
Vedoucí práce: Petr Špecián
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses