Regionální analýza nezaměstnanosti v ČR z pohledu kohezní politiky - Kostrba, Ondřej (2013)
Cílem diplomové práce je regionální analýza nezaměstnanosti v České republice a posouzení dopadů kohezní politiky Evropské unie na nezaměstnanost na úrovni jednotlivých regionů soudržnosti České republiky. Teoretická část zahrnuje základní popis kohezní politiky ve třech programových obdobích a pojmy týkající se nezaměstnanosti. Praktická část je zaměřena na regionální analýzu nezaměstnanosti a jednotlivých disparit mezi regiony. Zkoumány jsou regiony z hlediska vybraných ukazatelů nezaměstnanosti, vybraných ekonomických ukazatelů a ukazatelů týkajících se kohezní politiky. Závěr práce přináší shrnutí a vyhodnocení ukazatelů týkajících se nezaměstnanosti a kohezní politiky.