Evropská koordinace sociálního zabezpečení pravidla určování aplikovatelné legislativy - Kněžická, Šárka; Tepperová, Jana; Bušovská, Monika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Cílem předkládané diplomové práce je analyzovat praktické důsledky použití speciálních pravidel pro určení příslušnosti k právním předpisům dle Nařízení 883/2004 a prováděcího Nařízení 987/2009, identifikovat potenciální negativní dopady spojené s aplikací principu jediného pojištění, stejně jako nedostatků vyplývajících z praktického provádění evropské koordinace a diskutovat možnosti řešení nežádoucích efektů plynoucích ze slabých stránek koordinačních nařízení. Práce je rozdělena do čtyř částí. Po úvodu následuje kapitola, ve které jsou vyloženy obecné principy fungování evropské koordinace systémů sociálního zabezpečení a aktuální vývoj v této oblasti. Předmětem druhé kapitoly je institut vyslání dle čl. 12 Nařízení 883/2004 s rozlišením na zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné, dále jsou zde uvedena procesní pravidla a přehled vystavených přenositelných dokumentů A1 (E101) v letech 2009 -- 2011. Třetí kapitola se věnuje souběžnému výkonu činností ve dvou či více členských státech dle čl. 13 Nařízení 883/2004. Zvláštní pozornost je zaměřena na tenkou hranici mezi vysláním a souběhem činností. Poslední subkapitola diskutuje aktuální problém vyplývající z určení aplikovatelné legislativy se zpětnou účinností, s kterým se potýkají české instituce a zaměstnavatelé a navrhuje řešení, které by mělo zamezit negativním důsledkům retroaktivity takového určení. Čtvrtá kapitola se zabývá výjimkou dle čl. 16 Nařízení 883/2004. Hlavní náplní této kapitoly je definice situací, které je vhodné a možné řešit udělením výjimky. Na závěr kapitoly bude uvedena statistika počtu žádostí o vynětí z českých, resp. cizích právních předpisů.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses