Náklady veřejných rozpočtů ČR vyplývající ze studia slovenských státních příslušníků na veřejných vysokých školách v ČR - Ondruška, Pavel (2013)
Cílem diplomové práce je zjištění efektivity poskytování bezplatného terciárního vzdělání občanům Slovenské republiky na českých veřejných vysokých školách. V teoretické části se zaměřím na výzkum motivací slovenských občanů ke studiu v České republice z hlediska teorie o rozšiřování lidského kapitálu a návratnosti investic do vzdělání, ale také využiji dotazníkového šetření k průzkumu preferencí ve výběru školy mimo Slovensko. Dále se věnuji systému financování veřejného vysokého školství v České republice. Studium na vysokých školách v České republice je pro studenty poskytováno bez poplatků, pokud splní maturitní zkoušku z českého jazyka nebo mají jinou úředně ověřenou zkoušku z češtiny. Díky vzájemné dohodě obou států mají občané Slovenské republiky vyjednanou vyjímku v zákoně 111/1998 Sb. o vysokých školách. Praktická část je věnována výpočtu nákladů veřejných rozpočtů na studium slovenských občanů a výpočtu benefitů, rozhodnou-li se pracovat v České republice. Analýza vychází z dat MŠMT a ČSÚ o počtu cizinců na vysokých školách a způsobu financování vysokého školství i ze statistik největších českých vysokých škol, které jsem získal. Z dat zjišťuji zastoupení slovenských občanů v jednotlivých ročnících a také se snažím vypočítat a generalizovat přibližné počty studentů, kteří ukončí studium. Náklady počítám podle jednotlivých ročníků, kdy každý student v daném školním roce má fixní částku, kterou na něj vynaloží veřejné rozpočty. Pro výpočet benefitů použiji tyto kohorty rozdělené podle ročníků a metodou diskontace mzdy zjišťuji přibližnou výši odváděných daní za dobu, kdy slovenští občané pracují v České republice.