Japonský bankovní systém se zaměřením na finanční krizi 90. let - Sýkorová, Kateřina (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem japonského bankovního systému v širším společenském kontextu od vzniku prvních bankovních institucí v období Tokugawa až do současnosti. Největší pozornost je věnována jeho roli při vzniku finanční krize na přelomu 80. a 90. let 20. století a dopadům, které na něj tato krize měla. V práci jsou popsány hlavní příčiny této krize, které je nutné hledat jak na straně bankovního sektoru, tak ve zpožděné a nedostatečné reakci japonských vlád. Z analýzy protikrizových opatření a reformních snah vlád cílených do oblasti bankovního sektoru vyplývá, že v podstatě pouze tři ze čtrnácti premiérů v období 1991-2012 přišly s opatřeními zaměřenými na ozdravení a další rozvoj bankovní sektoru. V závěru práce jsou diskutovány možné dopady hospodářské politiky současného premiéra Šinzóa Abeho, tzv. "Abenomiky", na bankovní sektor.