Personalizace politiky v ČR Analýza projevů personalizace ve volebním procesu - Fričová, Magdaléna; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Kučera, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Práce se zabývá personalizací politiky, tedy fenoménem, který je v poslední době stále více aktuální. Proces personalizace spočívá v posílení zájmu o individuální politické aktéry na úkor těch kolektivních. V politickém systému ji můžeme pozorovat na třech úrovních: v institucionálním uspořádání, ve způsobu, jakým je politika vnímána občany, i v tom, jak je jim prezentována médii. Tento proces má vliv jak na politické strany (změna jejich organizační struktury), tak na politický systém jako celek (změna povahy mandátů, fragmentace stranického systému či omezení kontroly jednotlivců u moci). Hlavním zájmem této práce je personalizace politiky v rámci volebních systémů, jejichž prostřednictvím může být tento proces podporován, či naopak zpomalován. Na pozadí teorie volebních systémů je v první části práce analyzován vývoj českého volebního systému a vybrané návrhy volebních reforem z hlediska jejich vlivu na personalizaci volby. Druhá část pak analyzuje výsledky parlamentních voleb, a to především využití a dopad preferenčních hlasů. Na závěr je na základě Laakso-Taageperova indexu posuzována fragmentace stranického systému jakožto projevu personalizace. Závěry analýzy personalizační trend potvrzují -- vidíme zde snahu o personalizaci volební systém ze strany politických elit a zároveň pozitivní odraz této tendence u voličů.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses