Komparace zdanění fyzických osob ve vybraných státech EU - Vágnerová, Pavlína; Tepperová, Jana; Peroutka, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Cílem této bakalářské práce je porovnání zdanění příjmů fyzických osob, především mezd zaměstnanců v České republice, Slovensku, Rakousku a Německu. V první části práce se zabývám komparací konstrukčních prvků daně a popisem systému sociálního zabezpečení v jednotlivých státech. Následuje samotný výpočet celkové placené daně, sociálního a zdravotního pojištění a celkových odvodů do veřejného rozpočtu za rok pro jednotlivé poplatníky, kteří vystupují jako reprezentanti dané příjmové skupiny. Výpočty provádím na modelových příkladech. V poslední části práce porovnávám z příkladů zjištěné výsledné daně z příjmů fyzických osob a celkové odvody do veřejného rozpočtu v daných státech. Z údajů v modelových příkladech jsou vypočítány efektivní daňové sazby jednotlivých zemí v různých pásmech zdanění. Česká republika je zemí, kde se platí nejmenší daň z příjmů fyzických osob. Naopak nejvyšší daň odvádí zaměstnanci v Rakousku a Německu. Závěr práce tvoří souhrn zjištěných poznatků a doporučení pro Českou republiku.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses