Možnosti zavedení školného na veřejných vysokých školách - Skálová, Pavla (2014)
Tématem předkládané diplomové práce je problematika financování veřejného vysokého školství. Vysokoškolské vzdělání je stále více považováno za jednu z nejlepších investic. To má za důsledek sílící poptávku po něm, a to napříč celou společností. I toto je jeden z důvodů, proč je problematika financování veřejného vysokého školství předmětem častých diskuzí. Cílem práce je za pomocí dotazníkového šetření analyzovat názory vysokoškolských studentů na případné zavedení finanční spoluúčasti studentů na financování veřejných vysokých škol. Diplomová práce je členěna do dvou částí - na část teoretickou a na část praktickou. Teoretická část definuje český vzdělávací systém, poukazuje na jeho slabá místa a vývojové trendy, dále pak popisuje systém financování vysokého školství v členění na státní, soukromé a veřejné školy. Praktická část je realizována za účelem dosažení cíle práce a je zaměřena na empirické šetření a následnou interpretaci výsledků. Závěrem jsou shrnuty výsledky, které byly průzkumem zjištěny.