Negativní body image a poruchy příjmu potravy - Švecová, Lucie (2014)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, zda a do jaké míry souvisí negativní body image s poruchami příjmu potravy. Body image je ovlivněno soudobým ideálem krásy, který se historicky formoval. Vliv na soudobý kult štíhlého těla má i biologický argument, že štíhlejší lidé jsou zdravější. Modelky představující tento ideál jsou často osočovány za vznik stále častějších nemocí dnešní doby, poruch příjmu potravy. Nejznámějšími jsou mentální anorexie a bulimie, existují ale i nemoci doposud nepopsané v Mezinárodní klasifikaci nemocí - orthorexie, bigorexie a drunkorexie. Co doopravdy tyto nemoci způsobuje? Podstatou praktické části je pomocí rozhovorů zjistit rizikové faktory u dívek a žen trpících poruchami příjmu potravy, dále jejich spokojenost s tělem a vliv modelingu. Závěr představí výsledky výzkumu, zda se u respondentek objevily biologické, individuální, rodinné či sociokulturní vlivy, mezi které patří mimo jiné i vliv médií.