Syndrom vyhoření u příslušníků Hasičského záchranného sboru České republiky - Tvrdková, Denisa; Hubinková, Zuzana, 1971-; Beňo, Miloslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2014)
Tato teoreticko-empirická práce pojednává o syndromu vyhoření u příslušníků Hasičského záchranného sboru České republiky. V teoretické části je pozornost věnována syndromu vyhoření, jeho definici, rizikovým faktorům, možným příčinám, jednotlivým fázím a metodám diagnostikování a měření syndromu vyhoření. Dále se práce zabývá možnostmi léčby syndromu vyhoření a preventivními opatřeními na straně jednotlivce i organizace, která jej zaměstnává. Poté následuje bližší seznámení s Hasičským záchranným sborem České republiky, jeho historií, základním posláním a působností. Následně je představeno povolání profesionálního hasiče a rozebrány možné příčiny a preventivní opatření syndromu vyhoření u příslušníků Hasičského záchranného sboru. V empirické části je prostřednictvím dotazníkového šetření a osobních rozhovorů zkoumán syndrom vyhoření u příslušníků Hasičského záchranného sboru České republiky, se zaměřením na výjezdové hasiče a operační techniky. Cílem práce je zjistit případné rozdíly ve výskytu a možných příčinách syndromu vyhoření u těchto dvou skupin příslušníků a posoudit efektivnost činnosti psychologické služby Hasičského záchranného sboru a jejích preventivních opatření proti pracovnímu stresu a syndromu vyhoření.
Vedoucí práce: Zuzana Hubinková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses