Srovnání současné podoby poskytování pěstounské péče v České republice a ve Velké Británii - Hadravová, Andrea (2014)
Tématem bakalářské práce je srovnání systému poskytování pěstounské péče v České republice a ve Velké Británii. Zabývá se podmínkami, které je nutné ve srovnávaných zemích splnit a procesem, po kterém je možné dítě svěřit do péče pěstounům. Práce porovnává data týkající se pěstounské péče. Z dané komparace vyplývá, že v obou zemích je patrný trend upřednostnit pěstounství před umístěním dítěte do ústavní péče. Dále práce obsahuje případovou studii, jejíž účelem je přiblížit příjmovou a nákladovou stránku pěstounství ve zvolených státech. I když je výše celkového příspěvku určeného pěstounům v České republice i ve Velké Británii dostatečná, je britský systém k dětem nesporně štědřejší. V tomto směru stále existuje pro Českou republiku prostor ke zlepšení.