Analýza karenční lhůty v českém systému nemocenského pojištění Bylo zavedení této instituce skutečně pro někoho užitečné? - Čermáková, Natálie (2014)
Bakalářská práce definuje základní pojmy související s nemocenským pojištěním, charakterizuje systémy v České republice a vybraných evropských zemích a vyhodnocuje jejich vzájemnou komparaci. Pomocí kalkulace nemocenské dávky ve třech zkoumaných zemích zjišťuje, že při pracovní neschopnosti nejméně ztratí zaměstnanec v Německu, nejmenší kompenzaci potom dostane zaměstnanec v ČR. Práce vyhodnocuje provedenou reformu z roku 2008 jako pozitivní, k čemu dochází na základě porovnání zamýšlených cílů a reálných dopadů této reformy. V práci je dokázáno, že došlo k redukci nákladů státu, snížila se úroveň nemocnosti zaměstnanců a jejich tendence zneužívat nemocenské dávky. Vlivem zavedení třídenní karenční lhůty jednoznačně došlo ke zlepšení celkového stavu nemocenského pojištění v České republice.