Zdanění spotřeby v EU a Jižní Americe - Švecová, Klára (2014)
Obsahem této diplomové práce je analýza systémů zdanění spotřeby v Evropské unii a v Jižní Americe. Hlavním cílem práce je ověřit hypotézu, že v méně vyspělých zemích světa - konkrétně v Jižní Americe, je podíl spotřebních daní na výnosech daní vyšší než v zemích EU. Hypotéza je ověřována na základě porovnání struktury celkových daňových výnosů a spotřebních daní v EU a v Jižní Americe. Práce dále popisuje zdanění spotřeby a harmonizaci spotřebních daní v obou oblastech a způsoby boje proti daňovým únikům využívané v porovnávaných oblastech.