Analýza financovania verejných vysokých škôl v ČR a SR v kontexte hospodárskej krízy - Stankovič, František (2014)
Vysoké školstvo je v dnešnej spoločnosti nenahraditeľné. Predstavuje najvyšší stupeň vzdelávacej sústavy a prispieva k rozvoju vedomostnej spoločnosti. Efektívny systém financovania vysokých škôl je pre spoločnosť veľmi dôležitý. Verejné vysoké školy tvoria v ČR a SR prevažnú časť systému terciárneho vzdelávania. Vysoké školstvo v ČR a SR je podfinancované a aj keď je charakterizované ako viaczdrojové, primárnym zdrojom ostávajú financie z verejných zdrojov. Pri ich prideľovaní zohrávajú čoraz väčšiu úlohu kvalitatívne ukazovatele. Tie narozdiel od výkonových motivujú školy k skvalitňovaniu poskytovaného vzdelávania a rozvoja vedy a výskumu, čo sa v období krízy ukázalo ako kľúčové.