Strukturální nezaměstnanost v Karlovarském kraji - Gruberová, Veronika (2013)
Práce se zabývá nezaměstnaností v Karlovarském kraji a snaží se identifikovat hlavní faktory, které ji způsobují. Na základě komparace regionálních hodnot vybraných makroekonomických ukazatelů s průměrnými hodnotami za ČR, je u Karlovarského kraje zaznamenáno výrazné hospodářské zaostávání. Práce porovnává stranu nabídky a poptávky regionálního trhu práce. Nabídková strana je charakterizována z hlediska pohlaví, věku a délky nezaměstnanosti uchazečů o zaměstnání. Zvláštní důraz je přitom kladen na vzdělanostní strukturu osob evidovaných na Úřadu práce. První část analýzy strany poptávky je zaměřena na vývoj zaměstnanosti v jednotlivých sektorech a oborech národního hospodářství s cílem vysledovat a zhodnotit proběhnuté změny. Druhá část je opřena o analýzu volných pracovních míst doplněnou o dotazníkové šetření, provedené u regionálních zaměstnavatelů. Na základě vyhodnocení statistických dat a odpovědí od respondentů se potvrzuje existence problému nevhodné kvalifikace a vzdělání obyvatel, což je jeden z hlavních faktorů negativně ovlivňující tamní trh práce.