Uplatnění žen po rodičovské dovolené na současném pracovním trhu - Kučerová, Barbora (2013)
Ženy po mateřské či rodičovské dovolené jsou jednou z ohrožených skupin na trhu práce. Předpokládá se jejich nižší časová flexibilita a nižší výkonnost, které plynou z očekávané péče o děti a domácnost. Cílem práce je analyzovat úroveň podpory žen na pracovním trhu se zaměřením na ženy, které se vracejí na pracovní trh po mateřské či rodičovské dovolené, a formulovat opatření, která by mohla vést ke zlepšení jejich postavení. Úvodní části pojednávají o vývoji postavení žen v české společnosti, charakteristice rizik trhu práce pro ženy s dětmi a současné podpoře žen-matek na pracovním trhu. Jádro praktické části tvoří analýza nástrojů rodinné politiky, usnadňujících návrat žen po rodičovské dovolené na trh práce, analýza podpory plynoucí z Evropské unie a podpory ze strany zaměstnavatelů v rámci společenské odpovědnosti firem. Metodou komparace je provedeno srovnání rodinné politiky České republiky s další evropskou zemí - Francií.