Efektivnost regulace hazardního průmyslu v České republice - Genserová, Jitka; Běláčková, Vendula, 1982-; Šlajs, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Hrací automaty jsou považovány za nejnávykovější a nejškodlivější druh hazardu. Jejich návykovost a poměrně vysoká dostupnost mohou vést ke zvýšenému výskytu patologického hráčství ve společnosti, což s sebou přináší nemalé společenské náklady. Tato práce jednak zkoumá, jak se vyvíjel počet hracích automatů v kontextu změn loterijního zákona, a jednak identifikuje faktory, které ovlivňují přísnost regulace hracích automatů v obcích v České republice. Legislativní pravidla umožnila v posledních letech poměrně výrazný nárůst počtu hracích automatů. V současné době počet automatů opět klesá, protože obce získaly možnost omezovat provoz automatů na svém území pomocí obecně závazných vyhlášek. Výsledky regresní analýzy ukazují, že častěji k omezení provozu hracích automatů dochází v okresech s vyšší mírou nezaměstnanosti a vyšší kriminalitou. Přísnost regulace hracích automatů v jednotlivých obcích se zvyšuje s počtem hracích automatů na osobu a s rostoucím podílem vysokoškolsky vzdělaných obyvatel v obci. Vyšší účast ve volbách do obecních zastupitelstev naopak snižuje pravděpodobnost přísnější regulace hracích automatů.
Vedoucí práce: Vendula Běláčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses