Analýza dopadů poskytnutí investiční pobídky společnosti XYZ na trhu práce - Vokálová, Michaela; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Pícl, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem diplomové práce je ověřit, zda dochází k naplnění cíle investičních pobídek při jejich poskytnutí se zaměřením na trhy práce České republiky. Analýza je provedena na základě dat od agentury CzechInvest, ČSÚ, GFŘ a Veřejného rejstříku a Sbírky listin. Z analýzy schválených investičních záměrů vyplynulo, že 99 % společností mělo zájem o slevu na dani z příjmu, 36 % společností se zajímalo o hmotnou podporu na školení a rekvalifikace, 33 % firem mělo zájem o hmotnou podporu na tvorbu nových pracovních míst a o ostatní varianty pobídek tvořil zájem společností méně než 5 %. Z porovnání odhadnuté výše kumulativní slevy na dani dle investičních záměrů a dat skutečně uplatněné slevy na dani, bylo odhadnuto, že pro období let 1999 - 2012 došlo k vyčerpání jen 26 % kumulativních přislíbených slev na dani. Obtíže spojené s čerpáním slevy na dani jsou dále zkoumány v analýze finančních výkazů na příkladu společnosti XYZ, s.r.o. a dalších 11 společností podpořených investiční pobídkou. Z provedených analýz je dospěno k výsledku, že ve 45 % případů firmy čelily komplikacím s čerpáním investičních pobídek, což bylo v řadě případů způsobeno ztrátou z hospodaření. V návaznosti na vysoký zájem firem o slevu na dani je v práci vytýkáno současné vymezení zákona, kde je nedostatečná vazba výše slevy na dani z příjmů na tvorbu nových pracovních míst.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses