Komparace nezaměstnanosti mladých ve věku 15-24 let v České republice a na Slovensku v období 2004-2012 - Morávková, Hana; Ševčíková, Michaela; Hájek, Jan, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Bakalářská práce se zabývá rozdílnou výší nezaměstnanosti mladistvých v České republice a na Slovensku. Hlavní pozornost je věnována analýze a komparaci fungování politiky zaměstnanosti, výdajům na ni a cíleným programům pro zvýšení zaměstnanosti mladistvých. Zjištěné výsledky ukazují, že aktivní politiky zaměstnanosti fungují v obou zemích v podstatě stejně, ale struktura výdajů na jednotlivé nástroje se liší. Slovensko by se mělo více zaměřit na vzdělávání a přípravu pro trh práce, České republika by měla více podporovat začínající podnikatele. Ve vyplácení podpor v nezaměstnanosti má Česká republika lépe nastavený systém než Slovensko, protože snižující se výše dávek lépe motivuje uchazeče k aktivnímu hledání zaměstnání. Důležitou podporou jsou dotační programy financované strukturálními fondy Evropské unie, které by měly tyto země co nejefektivněji využívat.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses