JE MOŽNÉ DEFINOVAT DOMINANTNÍ POSTAVENÍ NA TRHU? - Topinková, Kateřina; Zajíček, Miroslav, 1975-; Koubek, Ivo, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Bakalářská práce má za cíl objasnit, zda dává ekonomicky smysl definovat dominantní postavení na trhu. Pojem dominantní postavení na trhu je jedním z klíčových pojmů antimonopolního zákonodárství. Bez jeho existence je celá jeho jedna část prakticky neuchopitelná a nezprocesovatelná. Na příkladech případů týkajících se dominantního postavení řešených Úřadem na ochranu hospodářské soutěže za posledních deset let ukazuji, že z praktického hlediska je samotná definice pojmu postavena v rozhodování ÚOHS na velmi vágním základě především v tom, že určení relevantního trhu a následné stanovení dominance je diskutabilní a je provedeno většinou bez potřebných analýz. Na takto sporných základech jsou pak společnosti sankcionovány. V důsledku toho je potom rozhodování ÚOHS značně nepredikovatelné a je závislé na jiných kritériích než na skutečné analýze tržní situace.
Vedoucí práce: Miroslav Zajíček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses