Marshallův plán pohledem československého tisku - Machů, Kateřina; Doležalová, Antonie, 1966-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Diplomová práce se zabývá ohlasem Marshallova plánu v československém denním tisku v poválečném období. Cílem práce bylo ukázat, jak se vyvíjel veřejný názor na Marshallův plán na obou stranách politického spektra dané doby. Práce se podrobně soustředí na analýzu článků, které byly publikovány v Rudém právu a ve Svobodných novinách. Práce vychází z hypotézy, že na základě moskevských rozhovorů došlo k radikálně změně diskursu v analyzovaných periodicích. K řešení zvoleného problému bylo využito metody popisné, analytické a komparační. Studium dobového tisku ukázalo, že moskevské jednání nebylo tím klíčovým momentem, a nabídlo nové vysvětlení, které je v práci blíže diskutováno.
Vedoucí práce: Antonie Doležalová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses