Daň z nehnuteľností a miestne poplatky vo vybranej obci - Jakabovičová, Kristína; Sedmihradská, Lucie; Špinerová, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Táto práca sa snaží postihnúť problematiku dane z nehnuteľností a miestnych poplatkov vo vybranej obci Ústí v okrese Přerov, analyzovať ich vývoj vo vymedzenom období a navrhnúť opatrenia na zlepšenie ich výberu. Venuje sa daňovému systému Českej republiky, so zameraním na daňové príjmy obcí a daň z nehnuteľností, ktorá je často označovaná za faktor zvyšujúci autonómiu obcí. Poukazuje pri tom na podstatu fungovania miestnych koeficientov u nehnuteľností a úlohu, ktorú tieto od r. 2009 v každej obci zohrávajú. Dané koeficienty sa líšia v závislosti na počte obyvateľov, ak obec nevyužila možnosti stanoviť si daný koeficient sama. Práca ďalej rozoberá miestne poplatky, ktoré si obec podľa obecne záväznej vyhlášky môže na svojom území zaviesť, v rozsahu zákona č. 565/1990 Sb., o miestnych poplatkoch. Tieto majú, na rozdiel od daní povahu protihodnoty za poskytnutie služby a ich zmyslom nie je naplnenie verejného rozpočtu. Daná problematika je nakoniec rozoberaná na konkrétnom príklade vybranej obce, čím práca ponúka celkový pohľad na otázku miestnych daní z nehnuteľností a miestnych poplatkov.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses