Má sňatkovost a porodnost v období hospodářské krize vzrůstající tendenci? - Feurich, Marek; Chytilová, Helena; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Hospodářské krize ovlivňují lidské rozhodování prostřednictvím důchodového a substitučního efektu. Cílem bakalářské práce je prokázat předpoklad, že substituční efekt působí v České republice s vyšší intenzitou než efekt důchodový, tedy že zde mají hospodářské krize pozitivní vliv na nárůst sňatečnosti a porodnosti. Ke zjištění vztahů mezi proměnnými je provedena regresní analýza čtvrtletních časových řad v období mezi lety 1993-2012. Sestaveny jsou dva samostatné modely pro sňatečnost a porodnost. Přestože vývoj výše minimální mzdy a velikosti hrubého domácího produktu vykazuje pozitivní vliv na sňatečnost a porodnost, výsledky modelů prokazují, že negativní vlivy rostoucí nezaměstnanosti a klesající úrokové míry působí s větší intenzitou. Oproti původním předpokladům je celkový vliv hospodářských krizí na sňatečnost a porodnost, ve sledovaném období v České republice, prokázán jako negativní.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses