Srovnání základních makroekonomických ukazatelů ČR a EU jako celku od roku 2000. - Šolc, Jakub (2014)
Náplní této bakalářské práce je analyzovat a srovnat vývoj makroekonomických veličin České republiky a Evropské unie od roku 2000. Postupně se zde zaměřuji na vývoj a srovnání hrubého domácího produktu, nezaměstnanosti, inflace a platební bilance. Práce je rozdělena na dvě části, na část teoretickou a praktickou. V teoretické části si kladu za cíl seznámit čtenáře s jednotlivými veličinami, jejich definicí, a tím jak je vypočítat. V praktické části porovnávám meziroční přírůstek HDP ve stálých cenách, míru nezaměstnanosti, inflaci měřenou indexem spotřebitelských cen a vývoj platební bilance České republiky ovlivněný Evropskou unií. Cílem práce je určit ve kterých letech vykazovala Česká republika lepší výsledky a zjistit čím to bylo způsobeno.