Analýza daňových úniků v České republice - Foltysová, Nikol (2014)
Bakalářská práce se zabývá daňovými úniky v oblasti všech daní v tuzemsku. Práce je rozdělena na teoretickou a analytickou část. V první části je nastíněna problematika úniků a stínové ekonomiky jako takové, způsob měření úniků a charakteristika daňových nedoplatků. Druhá část je zaměřena na praktické příklady a jejich dopady. Dále je zde nastíněn boj proti daňovým únikům se zaměřením na zhodnocení jeho účinnosti. Závěr práce je věnován slovenskému daňovému opatření proti únikům a jeho možné aplikaci do českého zákona. Cílem práce je zjistit, jak co nejúčinněji zabránit těm daňovým únikům, které jsou v České republice prováděny nejčastěji, a jak zabezpečit, aby tyto významné částky skončily v rukou státu.